Allt du behöver veta om inglasning

07 februari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att förvandla en uteplats, balkong eller veranda till ett skyddat och bekvämt utrymme har blivit allt mer populärt. Inglasning är en investering som inte bara ökar boendekomforten utan även fastighetens värde. I denna artikel ska vi djupdyka i ämnet inglasning, dess fördelar, olika alternativ samt tips för dig som funderar på att glasa in ditt utomhusområde.

Vad är inglasning?

Inglasning innebär att man med hjälp av glaspartier stänger in en uteplats, balkong eller veranda. Detta skapar ett skyddat utrymme som kan användas oavsett väder. Det finns flera olika typer av inglasningssystem att välja mellan, och det kan skilja sig åt när det gäller öppningsmekanismer, typ av glas och design. Ett vanligt system för inglasning är skjutglaspartier som är lätta att öppna och stänga efter behov och väder. Det fina med att välja ett sådant är att du bevarar känslan av att vara utomhus samtidigt som du är skyddad från vind, regn och insekter. Andra alternativ inkluderar fasta glasrutor eller vikpartier, beroende på vilken typ av användning och utseende man är ute efter.

inglasning

Fördelar med inglasning

Ett extra rum att nyttja

En av de största fördelarna med inglasning är att det ger en extra yta som kan användas året runt. Genom att glasa in en balkong eller uteplats gör man den till en integral del av hemmet, där man kan njuta av det naturliga ljuset och utsikten utan att behöva bekymra sig för väder och vind.

Ökad fastighetsvärde

Att investera i inglasning kan även vara ekonomiskt fördelaktigt i det långa loppet. Det ökar inte bara husets eller lägenhetens användbarhet och estetik, utan kan också bidra till att höja fastighetens värde. Ett väl genomfört inglasningsprojekt kan vara en avgörande faktor vid en eventuell försäljning.

Energibesparingar

Inglasade utrymmen kan bidra till reducerad energiförbrukning. De fungerar som en extra isolering mot kalla vindar på vintern och kan även skydda mot överhettning på sommaren om rätt typ av solskyddsglas används. På så vis kan det bidra till minskade kostnader för uppvärmning och kylning av bostaden.

Ljudreducering

Bor man i en stad eller ett område med mycket trafik kan inglasning vara ett effektivt sätt att minska buller. En välisolerad glasparti kan signifikant reducera ljudnivåerna och skapa en tystare och mer avslappnande miljö.

Att välja rätt typ av inglasning

När du bestämmer dig för att glasa in ett utomhusutrymme är det viktigt att tänka på flera olika aspekter. Vilket inglasningssystem passar bäst för dina behov? Vad har du för budget? Har du några specifika designpreferenser? Materialval och konstruktion spelar en stor roll för slutresultatet. Aluminiumramar är ett populärt val då de är hållbara, kräver minimalt underhåll och finns i olika färger. När det gäller glaset kan du välja mellan enkelglas och isolerglas beroende på ditt isoleringsbehov och din budget. Det är också viktigt att tänka på den estetiska aspekten av inglasningen. Ett välutformat inglasningssystem ska inte bara vara funktionellt utan även komplettera den befintliga strukturens stil och framhäva fastighetens karaktär.

Fler nyheter